Glosadors de Mallorca

Article de Felip Munar "Glosadors a IB3" al Diario de Mallorca

maciaferrer | 24 Juny, 2010 09:08

 

GLOSADORS A IB3

Divendres dia 25, a partir de les 19 h. es durà a terme la segona gala de Glosadors a IB3. L’any passat es realitzà a Artà i enguany a l’Auditorium d’Alcúdia. El format serà molt semblant i s’hi inclourà l’actuació de quatre glosadors joves (Aina Galmés, de Manacor, Biel Garau, d’Artà, Jaume Ribas, de sa Pobla, i Miquel Cano, d’Algaida). Els glosadors saben que es tracta d’una prova que no té a veure amb la seva capacitat i saviesa com a improvisadors, però vet aquí la seva grandesa: és un joc de paraules, una controvèrsia sobre un tema que l’atzar farà que hagin de cantar unes gloses en un format –el televisiu- que de vegades s’allunya de la forma en què estan avesats a fer un combat.

Els glosadors que participaran a la trobada televisiva són: Rafel Roig, Jaume Juan, Francesc Muñoz, Macià Ferrer, Pere J. Munar, Antònia Nicolau, Antoni Llull i Catalina Forteza; i el jurat estarà format per: Mateu Matas, Miquela Lladó, Caterina Valriu, Llorenç Cloquell i Felip Munar, que tendran en compte l’agilitat, la innovació i gràcia en el tractament del tema, la rima, el còmput sil·làbic. Els temes de la controvèrsia sortiran a l’atzar.

Des de l’Associació de Glosadors de Mallorca (que inclou tots els glosadors d’improvisat de l’illa) hi ha hagut un llarg debat sobre les participacions dels glosadors en un mitjà que té moltes coses positives, però també podria desvirtuar l’essència del que realment és el glosat. És necessari? Paga la pena entrar en el “joc” de la TV? La majoria de glosadors ha pensat que sí, que és positiu per al món de la improvisació tenir aquests espais per arribar a més persones. Tanmateix, els glosadors saben que ells, el que faran serà glosar, i esdevindrà una prova més; l’organització i tot el que hi ha al darrere no ha de ser cap preocupació per a ells, ni cap entrebanc a l’hora de fer el que han de fer.

La cultura popular i tradicional ja no pot ser rasurada amb els criteris romàntics, o visionada només per a una minoria exclusiva. La cultura popular ha d’esdevenir un referent per a la societat on està ubicada, i no hi pot haver exclusions, perquè és una manera de sentir, d’estimar, de gaudir, de viure en definitiva. Però perquè això succeeixi cal que la coneguem, cal que arribi a llocs on si no fos a través de la pantalla, no hi arribaríem mai. Aquest programa no es fa per les persones que ens segueixen a cada vetllada on es fa un combat, o per als experts –d’entrada, ja que és un fenomen que paga la pena estudiar-, sinó per aquella gent que viu a Mallorca i encara no ha vist mai un combat de glosat, o no sap que existeixen glosadors a Mallorca; i també, adreçat a aquella gent que considera que si surt per la TV és perquè és bo i paga la pena entedre-ho.

Ja des de l’Associació Cultural Canonge de Santa Cirga (amb Mateu Llodrà, Jordi Llull, Julia Mula, Joan Barceló i Sebastià Nicolau) vàrem proposar-nos de fer conèixer aquest art, volíem “posar-lo de moda”; només així es podria recuperar la glosa a Mallorca. I per això era necessari que els joves s’ho agafassin com una expressió seva, no imposada per la càrrega d’una tradició que, en segons quins aspectes, no compartien. Els joves havien de renovar la manera d’improvisar, havien d’introduir nous referents, perquè s’ho havien de fer seu. I, vist des de la perspectiva, pens que hem avançat en tots els sentits, que era necessari fer totes les passes que s’han fetes per arribar fins aquí. És més còmode teoritzar damunt un paper envers l’essència de la improvisació, pontificar sobre la psicolingüística que s’amaga darrera el fet d’improvisar, que no seguir el dia a dia el progrés, tot fent equilibris personals per tal de seguir avançant en l’objectiu que hem esmentat més amunt. La cultura popular és vida, és experiència, és una manera de concebre el rerefons cultural que tenim a l’abast, i ningú s’hi ha de sentir exclòs. I una bona manera perquè ningú s’hi senti és donar-la a conèixer, convidar a participar-hi i fer-la personal a partir de cada una de les experiències que les persones tenen.

Felip Munar i Munar

Secretari de l’Associació Cultural Glosadors de Mallorca

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris sˇn moderats per evitar spam. Aix˛ pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb