Glosadors de Mallorca

La Glosadora Antònia Nicolau "Pipiu" és entrevistada a la publicació "De franc" de Manacor i comarca

maciaferrer | 29 Novembre, 2009 08:27

Manacor, 27 de novembre de 2009 www.defranc.com la vint-i-dues

- Li ve de vena glosar o n'ha après?
- N'he après tot i que de petita, a ca nostra, mon pare i ma mare sempre duien trull de ball de bot, de  ximbomba, de Sant Antoni... no vénc d'herència de glosadors que en tenguem constància. Per Sant Antoni feia alguna glosa de quatre mots, les escrivia amb temps ben igual que si alguna amistat em demanava alguna cosa semblant.
- Com decidiu pegar el bot a la, diguem-ne, professionalitat?
- Fa quatre anys, en Toni Llull Carnisser em convidà a fer un taller de glosat. No sabia com m'aniria... només havia anat a veure algun combat feia anys i les mostres internacionals d'improvisadors que es fan a Manacor. Tot i que ho veia molt enfora ho vaig provar.

- I com valora l'experiència de passar a estar a sobre dels escenaris?

- He de reconèixer que no em trob en les facultats reals d'un glosador. No és el mateix ser glosador que fer gloses. El teu cervell ha d'estar en marxa tot el dia per estar a l'altura, conèixer paraules noves, rimar constantment de manera interna. Has de tenir o cercar l'enginy per fer una bona glosa. És un entrenament constant. A mi em surten les millors gloses els vespres quan som a ca nostra o mig dormint que comences a filar, em vénen les millors idees! A sobre l'escenari no m'agrad tant!
- El fet de ser dona és un ingredient més en un combat de picat o un hàndicap?
- N'hi ha dues més de dones que glosen! La dona sempre té les de guanyar i al combat sempre dóna molt més joc. En un combat es pot xerrar de tot però en el tema home/dona o en tema de sexe és més divertit i recurrent. Les dones sempre rebem i ens defensam millor!
- Concep la figura del glosador com una cosa folklòrica o com el qui denuncia fet i és la veu del poble?
- No m'agrada que se'ns vegi com una cosa folklòrica. Els glosadors som la veu del poble, abans era així. Per ventura era perquè un temps no es podia xerrar gaire clar i els glosadors eren aquells que rimant deien el que pensaven els altres i no s'atrevien a dir. Un glosador pot dir el que vulgui dins el combat, té una llibertat total i pot dir el que sent. Difícilment, xerrant, es podrien dir aquestes coses.
- Els combats estan arreglats o hi ha improvisació de veres?
- Quan feim l'espectacle hi ha un fil conductor per començar, després tot és lliure. De vegades la gent et  demana que diguis allò o allò altre o cerques la complicitat del públic perquè saps que és allò què vols sentir.
Es tracta de dur un fil al començament i després tothom va per lliure, pegues i contestes.
- Dels antics i dels moderns, quin són els seus glosadors?

- El glosador d'Algaida Llorenç Capellà Batle, el concarrí Sebastià Vidal Sostre, en Calafat de Son Servera, la monja Joana Cartera, i en actiu l'amo en Joan Planissi i dels joves, sense dubte, en Mateu Matas Xurí.
- Què té en Xurí que agrada tant?

- En Xurí té una facilitat brutal per cercar recursos i té unes qualitats i uns sebres que no tenen els altres. És com si tengués vint cervells dins el cap! Sense cap dubte farà història! Sempre que no en surti un de jovenet que li prengui els papers!, però ho passarà molt puta!
- Hi ha cap dels glosadors famosos que hagin tengut fills que els hi hagin agafat el relleu?
- Ben pocs per no dir quasi cap. Que sabi només en Pere Capellà, fill de Llorenç Capellà, o el mateix Mateu
Xurí que tot i son pare no glosar canta. Però vaja, crec que això ho tens o no ho tens.
- Amb qui s'estima més tenir de parella a un combat?
- A pesar del respecte que li tenc, el eu preferit, sense desmerèixer ningú, és en Mateu Xurí. És l millor contrincant perquè com és tan bo ell mateix t'arregla les teves deficiències. Vull dir que ell condueix el combat i de bo què és t'ajuda i tot a fer gloses bones i te tapa les teves mancances. A més, el públic també hi fa molt per motivar-te. A Santa Maria, per exemple, la gent reacciona molt bé i et reconeix les gloses bones. A altres indrets són molt freds i per compromís, en acabar, et donen l'enhorabona. Necessitam l'escalfor de la gent.
- Han sortit del perill d'extinció els glosadors?
- Abans amb el Canonge de Santa Cirga i ara amb els Glosadors de Mallorca podem dir que hi ha futur i molt. Els tallers que s'organitzen treuen sempre gent que està preparada per glosar, mai havia estat tan arrelat com ara. Si abans hi havia, a tot Mallorca, un combat cada tres setmanes ara n'hi ha tres cada setmana! Era impensable que els glosadors d'aquí anàssim a Cuba, Itàlia,València i a mil llocs a glosar i a mostrar el que feim. En Mateu Xurí i tot ja es posa amb els que fan hip-hop i tot.
- Em fa una glosa?
- Au venga!
He passat una estoneta
amb un entrevistador,
me demana sa cançó
i esper que surti neta
el món és una punyeta,
i això cal aclarir-ho
puc rimar sa granereta
amb so banyo d'en Pastor!
la vint-i-tres
l’entrevista
Antònia Nicolau Adrover Pipiu
és una de les tres glosadores de
Manacor i una figura consolidada
dins el món del glosat. Envernissadora
de mobles des de 20 anys, és la
glosadora amb més empenta
“No és el mateix
ser glosador que
fer gloses”
Text: BIEL MONSERRAT
ANTÒNIA
NICOLAU

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb