Glosadors de Mallorca

Article "La Nostra Cultura Popular és Universal" al "Costumari Popular" de Diario de Mallorca del 15 de març, obra de Felip Munar

maciaferrer | 18 Març, 2009 12:27

Costumari 

LA NOSTRA CULTURA POPULAR ÉS UNIVERSAL

COSTUMARI POPULAR

Felip Munar i Munar

 

París ens espera

Sempre ens quedarà, tanmateix, aquesta ciutat… Fa uns anys hagués estat impensable que els glosadors de Mallorca i Menorca fossin els convidats d’honor a la “Maison des Langues” de París, amb dues actuacions estelars. Idò sí: ahir dissabte i avui diumenge gaudim del millor espectacle d’oralitat, i ho feim davant especialistes d’arreu del món de la poesia oral improvisada. Mateu Xurí, Antònia Pipiu, Macià, Verderol, Moisès i Pele són els protagonistes d’un somni que vàrem tenir fa només uns anys. Tant de bo que no ens en despertem mai...

 

Entra el minvant

Al llarg d’aquest mes els hortolans sembren els porros, o la llavor, per mudar-los en esser mudadors; donau-los aigua i fems. Les pastanagues i xirivies s’han de sembrar de mitjan març fins a mitjan abril; volen cavat fondo, aigua i fems. Aquesta lluna és la millor per sanar porcells. I com que floreixen les pruneres i els cirerers, i les mates treuen borra, pot ser bo per a les abelles que es preparen per eixamenar. Aquest sol ser un mes malsà i poc de fiar. És el mes dels refredaments i constipats, el mes del grip. Comença a remoure’s tot, perquè la primavera ja s’acosta.

 

Curiositats

Per a defensar la cultura popular, Chesterton deia preferir “el geni dels homes abans que els homes de geni”. L’aigua no té calories, i per tant el seu consum no ens farà perdre ni guanyar pes; es recomana beure’n un litre i mig cada dia. L’albergínia ens proporciona gran quantitat de calç, potassi i fibra; el 92% de la seva composició és aigua, i diuen que va bé contra el restrenyiment; si voleu que, en fregir-la, no tengui aquell comportament d’esponja, i no absorbeixi tant d’oli, abans de posar-les a la paella, passau-la per una clara d’ou. Les infusions de romaní van bé per al fetge; també ajuden a pujar la pressió sanguínia, tot i que popularment se sol pensar el contrari. Si voleu que les patates d’un aguiat quedin senceres, posau-les unes hores abans en un bol d’aigua salada; i si voleu que les patates no “treguin ulls”, en contacte amb la calor, posau-hi unes quantes pomes mesclades. Els eriçons són molt útils per als hortolans, perquè s’alimenten sobretot de llimacs i caragols, erugues i ratolins; avui, malauradament, els veim esclafats enmig de les carreteres.

 

Jornada de cultura popular i beques

Els propers 27 i 28 de març el Consell de Joventut de les Illes Balears organitza una “Jornada Jove de Cultura Popular” amb la finalitat d’acostar aquest món als joves i que es duguin a terme propostes i iniciatives al voltant de la nostra cultura popular i tradicional. El programa és engrescador i paga la pena. Si vos interessa rebre’n informació: ainagalmes@cjib.cat, o bé al tel. 971-712002. Conferències, exposicions, debats, correfocs, gresca i sarau, etc. conformen un programa ben atractiu. I la Fundació Casa Museu Pare Ginard ha convocat una beca (3.000 E) per tal que s’estudiï qualsevol aspecte relacionat amb la cultura popular i tradicional, especialment si conté referències al pare Ginard. Si voleu més informació 971-886556. Hem de conèixer les persones i el patrimoni que ens ha pervingut per embastar el futur. Enhorabona!

 

 

La bona feina de l’IES La Ribera

Ja ho vàrem dir: hi ha molts de centres educatius que fan una feina callada, del dia a dia, amb seny i mesura, amb una gran dosi de professionalitat. L’IES La Ribera té la gran sort de tenir un gran equip de professorat, conduït amb mà de mestre per l’equip directiu, amb una classe d’alumnat que fa una matèria que es diu “Cultura Popular”: el professorat els ha sabut inculcar el valor del nostre patrimoni i, a més a més, l’alumnat ha copsat la riquesa de les nostres gloses i el futur immens que s’obre davant tots ells: en Xavi –que bo, tio!-, n’Adrover, n’Aina, n’Alexandra... em deixaren bocabadat davant la rapidesa amb què eren capaços de fer gloses; sé cert que ens veurem a qualque combat. Enhorabona, de bon de veres i de tot cor!

 

Dos reculls recomanats

Els “Arguments” són el resum en gloses del que ha succeït en un poble al llarg de l’any. Vos recomanam el d’Artà, fet per na Joana Aina Ginard, Butlera: són 178 estrofes de cinc versos que repassen el temps, l’anyada, les desgràcies, les festes, la població, el jovent i altres: “Mal fet si hi ha majoria/ mal fet si no hi ha hagut pacte/ d’atacar-se això’s tracta;/ es poble valoraria/ que tota s’edileria/ actuàs amb molt més tracte.” El segon argument, que ens ha sorprès d’una manera exquisida, és del bon poeta i glosador Jaume Fuster Alzina, de Capdepera: 110 estrofes de sis versos que fan el resum de tot el que s’ha esdevingut; repassa la política municipal, les festes, la cultura i esports, l’economia, el temps, demografia i temes varis. Paga la pena que el llegiu perquè dóna un to novedós a totes les gloses, molt ben construïdes tant en el fons com en la forma: “Ara estan en minoria/ es de s’equip de govern,/ i se’ls podria fer etern/ es pas del temps. Jo voldria/ que no se’n fes, dia a dia,/ des Consistori, un infern”. Enhorabona!

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb