Glosadors de Mallorca

Article "Llengua de Glosador" de Miquel Sbert i Garau de l'11 de Marš de 2009

maciaferrer | 18 Marš, 2009 11:40

Primavera de Gloses 

LLENGUA DE GLOSADOR

 

Miquel Sbert i Garau

 

PRIMAVERA DE GLOSES…

 

Potser la metàfora tòpica de la primavera sigui pertinent com mai per representar l’activitat febril dels “Glosadors de Mallorca” aquestes dates.

Sembla que, país d’extrems com solem ser, tot i l’aparença d’immobilitat o de parsimònia que ha esdevingut uns dels nostres senyals caracteritzadors més tradicionalment assumits, o no arribam o ens “passam tres pobles” (per fer servir una expressió tan actual com forana). Ara les gloses i els glosadors estan de moda. De moda “rabiosa” (en termes relatius, però considerables). Hi ha esplets de gloses i de combats arreu: pels pobles, per Ciutat, per Paris (França) i tot, a la premsa escrita, a la ràdio, a la televisió autonòmica… Floreixen les gloses primaverals en dies assenyalats o de “diari”: a la diada de les Illes Balears, a la Fira del Llibre, a les festes dels pobles… I en hores diverses: glosadors que “actuen” de nit, que “treballen” a mitjan horabaixa, que glosen el matí… Combats es donen als teatres, sobre cadafals al carrer, sota envelats a les places, a l’aire lliure o arredossats en sales de major o menor solemnitat…

La metàfora primaveral, l’esclat vitalista de l’estació floral, sembla com si es traslladàs a la glosa, com si ara que la crisi econòmica corgalça els esperits i esberla els comptes de resultats i que altres crisis ens fan viure amb l’ai a la víscera sístòlica, la glosa reverdís imparable…

No hi ha cap mal en aquest fet. Com més s’exerciti, es practiqui, millor qualitat (la correlació entre quantitat pot ser efectiva) i això és ben positiu. També n’és de positiu que l’associació “Glosadors de Mallorca” tengui l’agenda atapeïda (i compten que quan la florida primaveral arribi a les vores del sant patró dels llibres i de les roses, allà quan l’abril s’esgota, la collita glosadora creixerà i creixerà…). Una bona cosa això de tenir perspectives de present i de futur.

Un punt de reflexió: no sol ser rendible que la visió de l’arbre obscureixi la visió del boscs sencer. Totes les “masses” fan mal, deien els nostres savis populars d’antany. La prudència aconsella reflexió sobre el present i ullada sobre el futur, anàlisi de possibilitats, gradació tàctica per assolir el triomf de la continuïtat pròspera.

Benvinguda sigui la primavera feraç de gloses. Benvinguda sigui la mirada intel·ligent i prudent dels “Glosadors de Mallorca”, engrescats i compromesos tant en un present com en un avenir que tots voldríem òptim.

Comença a crear-se un estat molt favorable i receptiu de sectors amplis de la població envers la improvisació oral. Un embrió d’acceptació per sectors del públic que o bé desconeixien les gloses o bé no se’n sentien sensibles. Els darrers anys s’ha incrementat tant la producció com la recepció de la improvisació oral a casa nostra. Ara la primavera ens ofereix una proliferació esponerosa de glosats i de gent que els segueix amb interès.

Tant de bo que tots plegats, glosadors i públic, facem que la floració no sigui un miratge i puguem gaudir de l’expansió, del bon moment de l’expansió, del fenomen durant molts i molts anys!

 

"

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris sˇn moderats per evitar spam. Aix˛ pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb