Glosadors de Mallorca

Crònica de l'homenatge a Joan Planisi, per Felip Munar

maciaferrer | 17 Agost, 2015 18:22

Diumenge, dia 16 d’agost de 2015

 

   La plaça Cervantes ben engalanada. L’Ajuntament de Santa Margalida retia homenatge a la gent major de Ca'n Picafort, i un homenatge especial al glosador que viu aquí: Joan Planisi, Campante.

  
 Després dels parlaments protocol·laris del batle de la Vila, del regidor de Ca'n Picafort i de la regidora de Festes, Felip Munar ha fet una semblança de Joan Planisi, de quan glosava amb en Calafat, sa Bugerrona, en Socias... i de  com l’Associació Cultural Canonge de Santa Cirga li atorgà la "Ploma d’Or del Canonge", i l’Associació de Glosadors de Mallorca li retés un homenatge al Teatre Principal de Palma. Li ha ofert el llibre Els glosadors de picat de Mallorca on hi ha una visió històrica seva.

   A continuació, tres glosadors han pujat a l’escenari: Jordi Cloquell, Artiller; Llorenç Cloquell, Màgic; i Antònia Nicolau, Pipiu. Les primeres gloses han estat dedicades a l’homenatjat, al seu mestratge, a la seva bonhomia; després han tocat el tema de l’Ajuntament vilero: si tres batles són massa, els assessors, Bàrcenas... una bona mostra d’un combat de picat.

   Més endavant ha pujat a l’escenari Joan Planisi, i els glosadors de Mallorca presents a l’acte: Pere J. Munar, Pomer; Macià Ferrer, Infermer; Pau Riera, Rierol; Maribel Servera, Servereta; Toni Galmés, Prim; Xisco Muñoz, Foraster; Joan Sureda, Suri; i Toni Viver, Mostel. Tots ells han dedicat una glosa a Joan Planisi, i ell les ha contestades totes. Al final, un fandanguillo de Joan Planisi, i un d’Antònia Nicolau, i una tonada de na Maribel Severa... i per acabar Jo festeig una femella..., la versió mallorquina feta per Joan Planisi de Tengo una novia senyores....

   La gent ha gaudit de valent –"Això sí que és una vetlada!", "Enhorabona a tots els glosadors!", "És que si un és bo l’altre ho és més!"– i han fet arribar les seves mamballetes i elogis tant a l’acte com als glosadors. I Joan Planisi s’ha sentit el glosadors més feliç del món veient com els rebrots han florit ufanosos del tronc immens de la improvisació.

   Fins sempre, Joan Planisi!

 

Felip Munar i Munar

Comentaris

gloses

Felip Alemany Mateu | 20/08/2015, 17:26

Can Pica fort
16/8/2015

Es terme Margalida
te molt bon Ajuntament
fa una festa a la gent
que vuitanta anys complirà
gloses de picat fera
per tots i la gent major
i em Planisi el glosador
un homenatge tindrà

gloses

Felip Alemany Mateu | 28/08/2015, 20:48

Joan Planisi has estat
bon mestre de glosadors
pots estar ben orgullós
de l’herència que as deixat
bastant be han agafat
l’afició a la glosa
per tu és una gran cosa
tot lo que t’han dedicat

enhorabona: Joan: 27/8/2015
----------------------------
M’agrada. el comentari
que has escrit Felip Nunar
nomes as volgut posar,
d`ell, lo just i necessari;
perquè te una gran historií
segons he sentit contar
en molts de bons va glosar
que Déu les tengui a la gloriï
------------------------

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb