Glosadors de Mallorca

cr˛nica de la glosada a la Fira Nocturna de Maria de la Salut, per Felip Munar

maciaferrer | 16 Agost, 2015 18:54

Nit de gloses a la Fira nocturna de Maria de la Salut


A les 21,30 del divendres dia 14 d’agost els Glosadors de Mallorca s’han presentat a la plaça, envoltada de parades que venien exquisideses i productes artesanals. Més enllà, els cinc bars de la plaça tenien les seves “parades” amb les cadires i taules per als seus clients. A Maria no ha plogut avui. La tarima situada al bell mig de la plaça, engalanada amb la nostra senyera, era l’escenari d’enguany.

 

Felip Munar ha començat amb una petita introducció i ha donat pas a tres glosadors novells, just acabats d’enfornar, però que a poc a poc van demostrant la seva vàlua i esperit per al mot improvisat: Miquel Cano (pare), Miquel Servera i Joan Sureda, acompanyats de Mateu Matas. La distància del públic, el caire “firenc” de la vetllada, ha comportat més nervis i manco seguretat: el glosador vol el calor i el caliu de la gent, les mamballetes, les mirades, les faccions de la cara, tot això forma part de l’ambient que acarona la paraula del glosador. Tot i això, se n’han desfet de meravella i han pujat un altre esglaó de l’escala immensa de la improvisació.

El segon grup de glosadors ha estat format per Jaume Juan, Toledo, Llorenç Cloquell, Màgic, Jordi Cloquell, Artiller i Miquel À. Adrover, Campaner. Han parlat de la Fira, de l’escenari, s’han criticat les formes de cada un d’ells i han esmentat la distància de la gent que els escoltava. Han fet una actuació alegre i engrescadora.

El tercer grup ha estat format per Antoni Llull, Carnisser, Xisco Muñoz, Foraster, Joan-Toni Sunyer i Macià Ferrer, Noto. Han introduït tonades diverses i han dut a terme un combat viu, molt seguit i punyent entre els tres glosadors manacorins i el glosador montuïrer, fet aquest que no ha passat desapercebut al llarg del combat.

El quart grup ha pujat a l’escenari: Pau Riera, Rierol, Maribel Servera, Figona i Mateu Matas, Xurí. Han començat amb dècimes i amb tonades tradicionals, fet aquest que ha comportat rompre o canviar el ritme, molt ben acceptat i aplaudit per la gent. El batlle ha estat el protagonista involuntari ja que ha rebut un ventall de gloses sobre la composició de l’Ajuntament, la situació en què es troba, etc. que el batlle Antoni Mulet ha aguantat –i gaudit- estoicament i amb gallardia. Una gran actuació de tots tres. Volem fer esment a Pau Rierol, que fa poc que ha sortit a glosar i se’n desfà com un peix dins l’aigua; mostra molt bones formes de fons!

El batlle ha comentat, davant les crítiques –a través de les gloses- sobre la manca de cadires, que el concepte de Fira fa que la gent hagi de moure’s per la parades i no s’encabia que estassin assegudes. Això no obstant els glosadors prefereixen que la gent estigui atenta, quieta, expectant, i que aplaudeixi cada una de les gloses. És per això que l’any que ve es col·locarà un centenar de cadires davant la tarima. Una altra idea que ha sorgit és que els quatre grups de glosadors facin una passada pels cinc bars de la plaça, de manera alternada, i llavors acabar tots junts enmig de la plaça. Idees no en manquen!

Una bona Fira nocturna, un bon combat de picat, i la mostra de nous valors de la glosa mallorquina, a més a més, és clar, de la consolidació dels grans glosadors que ja han esdevingut mestres.

 

Felip Munar i Munar

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris sˇn moderats per evitar spam. Aix˛ pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb