Glosadors de Mallorca

Crònica de la glosada de Llubí, per Felip Munar

maciaferrer | 27 Juliol, 2015 20:25

UNA GRAN NIT DE GLOSES A LLUBÍ

Diumenge, dia 26 de juliol de 2015


Felip Munar ha fet una petita introducció de les gloses de picat, i ha recordat la figura de l’amo en Biel Ramis, d’es Cantó, que fou mestre o va inspirar Biel Majoral, Maria del Mar Bonet o Miquela Lladó, i de l’homenatge que se li va dedicar l’any 2009 a Llubí, i el 2013 a Sineu, quan l’OCB va retre homenatge a Biel Caragol.


 

La plaça ben engalanada, amb el paperí tremolant i la flaire de festa estiuenca. Les quatre-centres cadires emplenen tota la plaça, plena de gom a gom: diumenge dia 26 els Glosadors de Mallorca tenen la nit per a ells, només per a ells, a Llubí. Un dia especial: debutaran dos nous glosadors, després d’un parell –o més- anys d’assistència als tallers del Molí d’en Polit: Joan Sureda, de Manacor, i Miquel Servera, de Felanitx. Nirvis, moviments, mirades que no tornen... i han pujat a l’escenari acompanyats de Jordi Cloquell, Artiller, i Mateu Matas, Xurí. Des de l’escenari es veu la plaça amb centenars de mirades fixes, expectants, però agraïdes, tanmateix. Han començat amb dubtes –“serem capaços?”, “quedarem en blanc?”-, amb gloses que feien referència precisament a aquestes premisses, i amb una tonada clara i sense embuts. En Jordi i en Mateu els han emparat i no hi ha hagut cap “desgràcia”: els glosadors se n’han sortit, i la plaça els ho ha agraït amb mamballetes després de cada glosa. Sí, tenim dos nous glosadors: en Joan Sureda i en Miquel Servera. Enhorabona!

 

Llavors han pujat na Maribel Servera, Figona, i Llorenç Cloquell, Màgic. Un combat immens, rialler; els glosadors anaven sobrats, segurs, i la gent ha esclafit amb rialles i mamballetes contínues. Han jugat amb ironia amb el sexe, les parelles, la complicitat, els dubtes... I la gent en demanava més. Però per arreglar les desavinences han cridat en Mateu Matas, Xurí, i el Màgic Cloquell ha baixat.

 

En Mateu i na Maribel tenen una complicitat especial, segurament perquè fa molts anys que glosen junts i es coneixen bé, i saben que poden innovar constantment. I així ho han fet: noves tonades, noves rimes, jocs... La gent estava expectant, amb ganes, i ho ha agraït a cada final de glosa. Així no hi ha ningú que es pugui avorrir: és veritablement un espectacle dels mots i de l’enginy, i de les melodies. Ningú no es mou. La plaça plena de gom a gom. 

 

Al final han pujat els sis glosadors: Figona, Xurí, Màgic, Artiller, Sureda i Servera, i cadascú ha acabat amb una glosa particular: el Màgic amb dècimes desbaratades; l’Artiller amb una cançó seva i amb una tonada aferradissa; na Figona amb una tonada tradicional; en Sureda i en Servera amb les seves tonades pròpies; i en Xurí ha arrodonit la vetllada amb dècimes encadenades que han fet aixecar la gent.

 

Tothom s’ha acostat als glosadors per fer-los arribar l’enhorabona i les ganes que tenien de sentir-los una altra vegada. La batllessa i la regidora de Festes han assegurat que ho tornarem a repetir.

 

Felip Munar i Munar

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb