Glosadors de Mallorca

Mateu Xurí, guanyador del campionat de nyacres d'Espolla 2012

maciaferrer | 17 Juliol, 2012 13:11

El glosador de Mallorca i president de l'Associació de Glosadors de Mallorca va guanyar el passat 14 el campionat de nyacres d'Espolla, coronant-se'n rei. El punt li dedica el següent article.

 

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/560246-el-mallorqui-mateu-xuri-nou-rei-de-les-nyacres-despolla.html 

 

I per la seva banda, Felip Munar que hi era present en motiu de l'Escola d'Estiu de Glosa, li'n dedica aquest altre:

UNA ESCOLA D’ESTIU IMPRESSIONANT


A Espolla (Figueres) s’ha dut a terme al llarg de quatre dies la 1a Escola d’Estiu de la Glosa (12-15 de juliol), organitzada, entre d’altres per l’Associació Cor de Carxofa, on trenta glosadors han fet una immersió en el món de la improvisació. Des de Mallorca hi hem participat tot impartint la conferència inaugural de l’Escola i, juntament amb Mateu Matas, Xurí, amb la impartició de tallers de rima, tonades, tècniques, etc. Des del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya s’han abocat a una proposta que té unes possibilitats immenses i que no se sap quin és el límit. De fet, en la sessió inaugural, hi havia la subdirectora general d’Ensenyament de Llengües, el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament, el  director general de Cultura Popular i Tradicional, a més d’altres autoritats. 

És molt positiu que mirin el procés que hem viscut a Mallorca per tal d’aplicar-lo al Principat: fer conèixer la glosa a les escoles, als mestres, per tal que utilitzin les estratègies didàctiques per fer entendre la màgia de la improvisació, però també per  incentivar el procés educatiu, per despertar la rapidesa de reflexos, la competència lingüística i comunicativa. En la conferència inaugural vàrem explicar que treballam els tres eixos dels continguts educatius:

1) Treballam els continguts conceptuals, ja que aprenen noves paraules, estudiam produccions que ens serveixen d’exemple, memoritzam i donam sentit al llegat cultural, lingüístic i històric. 2) Treballam els continguts procedimentals, perquè jugam amb les paraules, amb el seu significat, amb les seves formes; transformam les produccions i les convertim en instruments per aconseguir un objectiu. S’aprèn a fer mitjançant les paraules. 3) Però també treballam les actituds, perquè, per sobre de tot el procés, hem de reivindicar l’immens cabal cultural de l’oralitat; aprenen a conèixer formes culturals pròpies i, per això mateix, a respectar-les i seguir-les; aprenem a argumentar a partir de la contraposició d’idees, tot respectant el torn i actuant dintre d’unes normes que pertanyen al currículum ocult. 4) I, sobretot, aprenem a jugar amb un món meravellós, i això sempre resulta agradable en el procés educatiu. La motivació és la base per a qualsevol programa que s’apliqui en un centre docent. Motivar vol dir que l’alumnat estigui en tensió i amb atenció durant el temps que dedicam a la sessió, sense cap tipus d’imposició: s’ha d’aconseguir que sigui l’alumnat que ens demani de “seguir jugant”; els participants s’han de sentir els protagonistes i els creadors.

   Però a més a més, aquesta Escola d’Estiu ha esdevingut molt especial. Al llarg de deu anys s’ha elegit el “Rei de Nyacres” –considerat un millor improvisador de l’any- i des de feia dos anys aquest nomenament el tenia Ferriol Macip, un gran improvisador. S’hi presentaren, en l’edició d’enguany, trenta aspirants de tot el Principat i València i, per primera vegada, un glosador mallorquí, en Mateu Matas, Xurí. La fase prèvia va seleccionar set aspirants que havien de combatre amb l’actual “Rei”. S’havien de superar quatre proves on el presentador proposava una sèrie de qüestions que havien de resoldre els participants, amb la particularitat que indicava la tonada i l’estrofa amb la qual havien de defensar el tema (tonada menorquina, tonada de nyacres, tonada d’albada, etc., o tonada lliure). Després d’aquesta selecció arribaren a la gran final Ferriol Macip i Mateu Matas. Davant vuit-centes persones, els dos finalistes exhibiren una capacitat corprenedora de domini, d’agilitat, de psicologia que féu enderiar tot el públic. I per primera vegada en deu anys, el Rei de Nyacres fou un glosador mallorquí: en Xurí, el qual durà la corona al llarg d’un any i haurà d’assistir a molts de combats i compromisos. Vull ressaltar l’esportivitat amb què fou acollida la proposta: tots els improvisadors varen reconèixer la superioritat d’en Xurí, la capacitat de transgredir els formats i de superar qualsevol circumstància, amb una imaginació que fa posar “els pèls de punta”. El jurat, del qual nosaltres formàrem part, va haver de reconèixer l’extraordinària capacitat del glosador mallorquí, i tots vàrem convenir a manifestar que ens trobàvem davant un dels millors improvisadors del món, i per això mateix era necessari reivindicar-ho, reconèixer-ho i, sobretot, compartir-ho. Tant de bo que, des d’aquí estant, hi hagués, si més no, també aquesta reconeixença.


Felip Munar i Munar

 

Comentaris

GLOSES

Felip Alemany Mateu | 03/08/2012, 15:30

Som en Felip Alemany
i vull donar s’ enhorabona
perquè en el mon de sa glosa
es el millor un company
Mateu no es gens estrany
siguis el millor de l’any
fracassa el qui amb tu se posa

enhorabona a tots els glosador

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb