Glosadors de Mallorca

Ressenya de l'ARA Balears sobre el Reconeixement de Mèrits de l'Escola de Mallorquí de Manacor

maciaferrer | 28 Juny, 2014 15:20

Manacor reivindica els glosadors

El poble els entrega el Reconeixement de Mèrits 2014 per la seva difusió de la llengua catalana i la cultura popular

 

LA NIT DELS GLOSADORS Mateu Xurí, president de l’associació cultural Glosadors de Mallorca i col·laborador d’aquest diari, agraí a Manacor el reconeixement. 

L’Escola Municipal de Mallorquí, pionera en l’ensenyament de la llengua i la cultura catalanes a Mallorca, va concedir anit el Reconeixement de Mèrits 2014 a l’Associació Cultural Glosadors de Mallorca “per la seva aportació en el camp de la cultura popular i tradicional de Mallorca i per la tasca de difusió de la llengua catalana”.

Davant un teatre pràcticament ple, els representants dels Glosadors de Mallorca, els seus mestres i els seus alumnes recolliren el guardó, que l’Ajuntament de Manacor i l’Escola concedeix d’ençà del 1973 a “pensadors o col·lectius que hagin destacat per defensar la llengua catalana o el nostre llegat cultural”, assenyalà la presentadora de l’acte, la professora de ball de l’Escola Municipal de Mallorquí, Maria Francesca Llull. Va ser ella qui pronuncià la primera glosa de la nit: “L’escola de mallorquí/, les gràcies vos vol donar,/ per estimar el que és d’aquí / i defensar el català”.

Just després, setze glosadors de diverses generacions ocuparen l’escenari per improvisar les seves gloses tal com ho fan en els tallers de glosat a la seu de l’associació: el molí d’en Polit de Manacor. Varen passar pel cadafal alguns dels glosadors més vells de Manacor, que inauguraren l’escenari amb el president de l’associació, Mateu Xurí. “Qui té un bon professor / sap valorar el seu tresor,/ i sap cuidar cada flor/ amb tota la il·lusió./ Moltes gràcies, companyó,/ per aquest camí tan bo,/ i moltes gràcies, Manacor,/ per enaltir el món glosador”, exclamà Xurí en la seva primera glosa.

Més endavant, el glosador i expert en cultura popular Felip Munar va fer de mestre de cerimònies i posava traves als glosadors “per despertar la imaginació i l’agilitat mental tal com ho feim als tallers”, explicà Munar.

Que la lluita continuï

Abans, però, M. Magdalena Gelabert, gerent de la Institució Antoni M. Alcover, exercí de padrina dels guardonats. “Continuau sent crítics amb la nostra societat, continuau aportant-nos idees i sabers, continuau clamant el que no volem sentir; perquè és bo i necessari que ens faceu veure que algunes vegades encertam i d’altres ens equivocam, que no tot és possible, que la veu del poble és molt sàvia i que sempre ha lluitat contra els tirans i ha dit les coses pel seu nom”, clamà abans de recordar que les gloses varen estar en perill de desaparició no fa tants anys.

“A finals del segle XX la glosa semblava un reducte, un camí perdut, fins que el 1998 Mateu Llodrà i un bon grapat d’amics més decidiren que els tres darrers glosadors coneguts del nostre redol -l’amo en Joan Planissi, de Manacor; l’amo en Toni Socies de sa Pobla i l’amo En Rafel Roig del Carritxó- mereixien ser escoltats”. Aquest grup d’amics crearen l’associació Canonge de Santa Cirga, que va formar molts dels joves glosadors dels que ara són part dels Glosadors de Mallorca i que han ajudat a recuperar la poesia improvisada.

Per Magdalena Gelabert “és innegable que el paper de Manacor ha estat essencial en aquesta comesa”. “La societat manacorina ha estat testimoni directe de totes i cada una de les passes dels nostres admirats glosadors i glosadores; amb ells hem après a escoltar, a entendre, a copsar la immensa dificultat que suposa fer una glosa. Hem entès que les diverses llengües del món no són una nosa, sinó una virtut, una riquesa intel·lectual inseparable de les seves respectives cultures, que val la pena valorar i compartir si volem mantenir-la i no caure en els errors de la massificació i de la manipulació globalitzadora”, continuà Gelabert abans que el batle entregàs l’escultura de Llorenç Ginard que representa el guardó.

Notícia de l'Ultima Hora del 28 de juny de 2014 sobre el Reconeixement de Mèrits de l'Escola de Mallorquí

maciaferrer | 28 Juny, 2014 15:18

Manacor premia a los Glosadors de Mallorca por su aportación a la cultura y a la lengua

La Escola de Mallorquí distinguió a la entidad con el Reconeixement de Mèrits en una gala en el Teatre Municipal

Visto 200 veces
 

27-06-2014

Los Glosadors de Mallorca recibieron el Reconeixement de Mèrits, una distinción que otorga la Escola de Mallorquí del Ajuntament de Manacor. Losglosadors derrocharon improvisación, sabiduría, humor y crítica, demostrando que continúan siendo la voz de este pueblo.

 

Llarga vida a la glosa!

. Así finalizó M. Magdalena Gelabert, gerente de la Institució Antoni M. Alcover, el alegato en defensa de esta entidad para recibir dicho premio. Para ello hizo un recorrido por la época de esplendor del siglo XIX y por la decadencia del XX. También tuvo palabras de reconocimiento para tres de las personas que más trabajaron por la recuperación del glosat: Mateu Llodrà, Mateu Melis y Felip Munar.

La labor de recuperación es más que patente. Ayer, durante la gala celebrada en el Teatre Municipal y con un aforo lleno hasta la bandera, los casi veinteglosadors de todas las edades crearon versos improvisados que consiguieron meterse el público en el bolsillo. Lo hicieron con diferentes tonades, con palabras y versos al azar y sobretodo con la gran hermandad que transpiran los Glosadors de Mallorca. No faltaron las referencias Manacor, municipio que aporta y ha aportado un gran número de glosadors.

 

Emotividad

 

El presidente de la asociación, Mateu Matas Xurí, reconoció al glosador Joan Planisi, uno de los más antiguos del lugar, permitiendo que fuera él quien recogiera la estatua del artista Llorenç Ginard de la mano del alcalde Antoni Pastor.

 

En su parlamento, Pastor agradeció la labor de los glosadors, se declaró aficionado absoluto a la glosa como patrimonio de la lengua y la cultura catalana propia.

 

La gala concluyó en el espacio exterior del Teatre Municipal, siendo un gran encuentro de glosadors y de los amantes de este arte de la improvisación que estos últimos años ha recuperado su merecido protagonismo.

Notícia sobre el Reconeixement de Mèrits 2014 a Diario de Mallorca del 28-06-2014

maciaferrer | 28 Juny, 2014 15:16

Glosadors de Mallorca recogen su recompensa más querida

La asociación cultural recibe el Reconeixement de Mèrits de la Escola Municipal de Mallorquí - Encima del escenario, presente y futuro de la improvisación deleitan a unas 400 personas

28.06.2014 | 06:50
Sobre el escenario se montó un ´combat de glosat´ sin paños calientes.
Sobre el escenario se montó un ´combat de glosat´ sin paños calientes. S. Sansó

S. Sansó Glosadors de Mallorca fueron premiados ayer con el Reconeixement de Mèrits de la Escola de Mallorquí de Manacor. Un galardón merecido por su defensa de la cultura y lengua catalana a través de la improvisación, la rima y la ironía sin filtros. Una fórmula que volvieron a combinar a la perfección durante la gala de entrega celebrada en el teatro municipal, un portento que, tal y como anunció su madrina de anoche, Magdalena Gelabert, "no viene del arte de la contemplación, sino que cumple una función social de crítica".

La asociación cultural Glosadors de Mallorca nació hace relativamente poco, en 2008, con la clara vocación de integrar en su seno a todos los glosadors y dar continuidad a la labor divulgativa y organizativa, que durante más de una década llevó a cabo la asociación manacorina Canonge de Santa Cirga. Entre las funciones de Glosadors de Mallorca están la de promover y gestionar los glosats a lo largo de la isla, así como organizar encuentros con improvisadores foráneos, tanto nacionales como internacionales, como las Dotze Hores de Glosa de Manacor, en 2013.

Este es el trigésimosexto premio entregado a la conservación y promoción de la lengua propia, consistente, desde hace unos años, en una pequeña escultura del artista Llorenç Ginard. Durante la presentación de Francesca Llull, profesora de baile y talleres de danzas rituales de la Escola Francesca Llull, hubo, evidentemente, alusiones punzantes a la actualidad, brotes de rima improvisada, sátiras bien tiradas.

Gelabert, gerente de la Institució Antoni Maria Alcover, presentó y alabó la trayectoria de una asociación que actualmente tiene su sede en el Molí den Polit de Manacor, "la capital del glosat", gravitando desde ahí con talleres por toda Mallorca, incluyendo escuelas e institutos.

El portavoz de Glosadors fue Felip Munar, quien presentó una particular velada improvisada en lo alto del escenario, herbes incluidas. Allí, cantera, jóvenes promesas y figuras asentadas dieron una lección de cómo sentar cátedra desde lo local a lo universal, en lo que el ilustrado Cosme Aguiló ha definido como una "recuperación sobrenatural" en la última década.

Reconeixement de Mèrits de Manacor per als Glosadors de Mallorca

maciaferrer | 27 Juny, 2014 00:00

L'Ajuntament de Manacor, a través de l'Escola Municipal de Mallorquí, atorga el Reconeixement de Mèrits 2014 a l'Associació Cultural Glosadors de Mallorca. L'entrega del guardó serà el proper 27de juny a les 20h del vespre, al Teatre Muncipal de Manacor.

Presentació del llibre sobre Joana "Cartera", el proper 25 de juny a les 21h

maciaferrer | 25 Juny, 2014 00:09

Joan Pons Payeras, rector de Búger, ha recollit informació i gloses de Joana Serra "Cartera", la popular glosadora bugerrona del segle passat i el treball surt a la llum en forma de llibre, el proper dimecres 25 de juny al Teatre de Búger. Hi participarà Felip Munar i els Glosadors de Mallorca.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb