Glosadors de Mallorca

Cr˛nica de Toni Riera Vives sobre les dotze hores a Manacor

maciaferrer | 24 Abril, 2013 09:22

 

Són les dues de la matinada. Enfila el carrer d’Artà per amunt, amb el pretensiós campanar alçant-se al seu davant com un coet de llum dins la nit més fonda. Fa més de catorze hores de tot plegat: en un bar de benzinera hi pot néixer la cultura, i un país desplegar-s’hi com una flor de carxofera esponerosa, tendra, negra i gustosa. Són les dotze hores de glosa, que enguany són a Manacor.

12 Hores 2013 7 Can Vinyes

Sabadell, les terres de l’Ebre, Mallorca, i Menorca també. La poesia improvisada té al davant el desafialment d’una jornada d’esport extrem, d’aventura calculada. Un campionat de resistència de la improvisació catalana. No hi ha racó de Manacor que visiti la comitiva glosadora que no ressoni de versos i mots. Al Molí d’en Polit, seu flamant de l’associació Glosadors de Mallorca, és el lloc escollit per fer la recepció oficial.

12 Hores 2013 12 Molí den Polit

Paraules amables de la batlessa accidental i gloses sense accident i amb molt d’accent, amb intenció i amb missatge. D’allà, cap a Can Lliro, on espera un gran dinar, de porcelleta rostida, patata fregida i allioli, i ensaïmada d’albercoc i les primeres herbes que vessen dins les gargamelles calentes. És la glosa divertida, la cançó de sobretaula, la rialla, la mirada, la seducció per la glosa, la verticalitat de l’atac. L’energia s’entrecavalca, vessa la cantera i les veus se superposen. Els cantadors simultanis riuen, amarats de la paraula, solidaris, astorats i confluents.

12 Hores 2013 15 Lliro eufòric

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb