Glosadors de Mallorca

Article de Felip Munar "Glosadors a IB3" al Diario de Mallorca

maciaferrer | 24 Juny, 2010 09:08

 

GLOSADORS A IB3

Divendres dia 25, a partir de les 19 h. es durà a terme la segona gala de Glosadors a IB3. L’any passat es realitzà a Artà i enguany a l’Auditorium d’Alcúdia. El format serà molt semblant i s’hi inclourà l’actuació de quatre glosadors joves (Aina Galmés, de Manacor, Biel Garau, d’Artà, Jaume Ribas, de sa Pobla, i Miquel Cano, d’Algaida). Els glosadors saben que es tracta d’una prova que no té a veure amb la seva capacitat i saviesa com a improvisadors, però vet aquí la seva grandesa: és un joc de paraules, una controvèrsia sobre un tema que l’atzar farà que hagin de cantar unes gloses en un format –el televisiu- que de vegades s’allunya de la forma en què estan avesats a fer un combat.

 (Segueix)

Maialen Lujanbio visita Mallorca el proper dia 1 de Juliol a Son BielÝ a partir de les 20h

maciaferrer | 23 Juny, 2010 10:03

La campiona de la passada edició de la Bertsolari Txapelketa Nagusia, Maialen Lujanbio vé a parlar amb Mateu "Xurí", president de Glosadors de Mallorca a la fundació ACA a Búger, on explicaran la situació de la improvisació allà, les seves conexions amb la d'aquí, etc... Després hi haurà un tast de gastronomia de fusió basca amb mallorquina a càrrec de Aquiara, el restaurant de Koldo Royo. Organitza la Casa Museu del Pare Ginard. Per veure el programa complet, visitau:

 

http://www.cmvillalonga.cat/img/agenda/estiu-2010/agenda-estiu.pdf

 

Per sopar, cal fer reserves al 971886014, com bé apunta l'amiga Joana Mª, i l'import del mateix serà de 12€.

GALA TELEVISIVA DELS GLOSADORS el proper 25 de juny a Alc˙dia, a les 19h

maciaferrer | 22 Juny, 2010 06:33

Com recordareu, l'any passat els Glosadors de Mallorca varen esser protagonistes d'una gala a IB3, on es pogué veure com els nostres improvisadors engirgolaven les seves enginyoses gloses. Enguany volem repetir l'èxit assolit, i vos convidam a que vengueu a la gala, que tendrà lloc el proper divendres 25 de juny a l'Auditori d'Alcúdia.

Article de Felip Munar "Costumari Popular" de dia 13 de Juny al Diario de Mallorca

maciaferrer | 14 Juny, 2010 13:19

 

GLORIÓS SANT ANTONI, FEIS-NOS AUGMENTAR EL PATRIMONI!

COSTUMARI POPULAR

Felip Munar i Munar

 

Avui és sant Antoni

De Pàdua, o dels albercocs. Sant franciscà, de gran devoció, molts de pobles tenen carrers o places amb el seu nom, i capelles. Natural de Lisboa, s’anomena “de Pàdua” perquè hi visqué els darrers anys i hi morí el 13 de juny de 1231. Predicador incansable, gran taumaturg i advocat dels pobres i dels botiguers en general. Pel fet d’haver mort en dimarts i 13, va esborrar la malastrugança d’aquest dia, en els any en què la seva festa cau en dimarts; per contrarestar aquesta superstició, es va propagar la devoció dels “tretze dimarts de sant Antoni”. Segons la tradició, sant Antoni encisava amb la seva paraula els ocells –i els peixos-, els quals acudien al seu costat i es deixaven agafar amb la mà dòcilment; els pescadors l’invoquen perquè afavoreixi la pesca. També es creu que és advocat dels enamorats, que afavoreix les relacions amoroses i que mai no deixa d’atendre els precs relatius als afers sentimentals: “Sant Antoni beneït, feis que trobi un bon marit, que sigui bon home i ric, i si pot ser, de seguit”; i també: “Sant Antoni, feis que no em falti pa, ni per avui ni per demà”. Avui també se celebra la Fira de les Herbes, a Selva: flaires, màgia, cosmètica, medicines i misteris en una exposició única.

 

Els glosadors de Mallorca: esperança i futur

Vàrem comentar que mai s’havia viscut una experiència com aquesta: el glosat mallorquí està de moda al món.

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb