Glosadors de Mallorca

LA GLOSA A MALLORCA: POESIA ORAL IMPROVISADA, article de Felip Munar a la Revista "Escola Catalana"

maciaferrer | 03 Abril, 2010 21:26

 


 

Concepte d’oralitat

   D’una manera general i senzilla, podem afirmar que l’oralitat és tot allò que es transmet mitjançant la veu, tota comunicació que utilitza la paraula viva, des de la simple conversa fins als cants personals o col·lectius, o la recitació poètica, passant per cada una de les manifestacions parcials.[1] Segons Zumthor, existeixen tres tipus d’oralitat, basant-nos en el paper que juguen les influències culturals: l’oralitat pura, sense cap tipus de contacte amb l’escriptura, pròpia de les societats arcaiques, primitives, desaparegudes ja fa temps; l’oralitat mixta o secundària, en què hi ha contacte amb l’escriptura i amb els mitjans de comunicació, de manera que aquesta circumstància la condiciona i la matisa; i l’oralitat mediatitzada, on la veu, el llenguatge, passa a ser un vehicle exterior tècnicament emmotllat pels mitjans.[2] La veu, en totes les manifestacions de l’oralitat, es converteix en una característica fonamental: la veu com a vehicle expressiu, com a objecte comunicador; el to de la veu, la força, les melodies, les imitacions. I aquesta veu va acompanyada dels gestos, les mirades, els moviments, tot això d’una importància cabdal quan parlam d’oralitat.

 (Segueix)

Glosada a Campanet, el proper diumenge 11 d'abril

maciaferrer | 03 Abril, 2010 21:15

L'Associació de Persones Majors de Campanet organitza a la Sala de Cultura un combat de picat. L'esdeveniment començarà a les 21h, hi participaran Toni Galmés "Prim", Mateu Matas "Xurí" i Margalida Cortès "Manacorina". Presenta Felip Munar.

 

Visitau "Resums de programació mensual":

 

http://glosadorsdemallorca.balearweb.net/post/81663

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb