Glosadors de Mallorca

Taller de glosa improvisada i combat de picat a Campos, el proper 8 de maig, a partir de les 18h

maciaferrer | 27 Abril, 2010 10:59

Dins el marc de la Fira de Campos, l'Ajuntament d'aquesta localitat de migjorn organitza un horabaixa de glosa. A les 18h tendrà lloc un taller de glosa  al casal cultural Can Pere Ignasi i a les 19:30h hi haurà un combat al recinte firal, a la Plaça de s'Estació. Els Glosadors de Mallorca que hi participaran són Toni Llull "Carnisser", Blai Salom, Mateu "Xurí", Macià Ferrer i Antònia Nicolau "Pipiu". Presenta el combat Felip Munar

 

Per mantenir-vos informats, visitau la programació de maig dels GdM:

 

http://glosadorsdemallorca.balearweb.net/post/81664

Glosada al MolÝ de s'Ónima de Manacor, el proper 2 de Maig a les 20:30h

maciaferrer | 27 Abril, 2010 10:48

Els Veïns de Fartàritx organitzen un combat de picat en el marc de les festes d'aquesta barriada manacorina. Els Glosadors de Mallorca hi participaran amb Margalida Cortès "Manacorina", Toni Galmés "Prim" i Macià Ferrer.

 

Manteniu-vos informats amb "Resums de Programació mensual":

 

http://glosadorsdemallorca.balearweb.net/post/81664

Anada i tornada de LlaÚs, els glosadors contra el volcÓ

maciaferrer | 21 Abril, 2010 08:45

Quan començo a escriure aquest resum de les vivències que tenguérem/patírem Mateu "Xurí" i Macià Ferrer, no sé si donar més émfasi a la trobada dels Randellaires a Llaés, que fóu magnífica, o a l'odisea que representà tornar a Mallorca després, que fóu quan menys entretenguda. Començarem pel principi i ja sorgirà.

 

El passat divendres 16, agafàrem l'avió cap a Girona inocentment, i arribàrem com partírem: engrescats amb la trobada i relaxats. Aquest cap de setmana començava amb un concert a La Taverneta, a Ripoll.

 

Dos dels integrants dels Randellaires actuaven formant conjunt amb tres persones més, amb un estil fresc i folk que el mateix amfitrió etiquetà encertadament com a "Tradifussió", fussió del tradicional amb reggae, rock, ritmes tropicals... A mitjan concert, se'ns convidà a fer un parell de gloses que gustosament improvisàrem.

L'activitat principal, era dissabte a Llaés, un hostal/llogaret de muntanya que ha estat caserna de les forces carlines, vivenda privada entre d'altres usos.

Teníem programat un taller/mostra de glosa mallorquina a càrrec nostre a les 11 del matí. Havent arribat a les 12:30h minut envant, minut enrere, explicàrem a un públic més o menys nombrós (una vuitantena de persones) i molt receptiu el que és la glosa a Mallorca, en quin punt social es troba i com es fa per improvisar. La convidada per intentar participar va esser molt ben rebuda, i en acabar hi va haver secció de gloses amb la tonada del domine, on més glosadors (entre ells, membres de Cor de Carxofa) s'enfrontaren i picaren a gust. 

 

Després dinàrem entre corrandes del Carolino, cançons tradicionals de Ripoll i de la resta del Principat, nyacres, corrandes i gloses.

 

La gent assistent participà de la festa al 100% (ara faig memòria i intento veure alguna de les persones que hi assistírem que no s'hagués arrencat amb cap ball o cap cançó, i no en recordo cap).

Els àpats, balls i cançons es succeïen sense interrupció i fins i tot imbricant-se uns amb els altres. El final de la festa arribaria a les 6 del matí del diumenge, hora d'inici del nostre periple aeroport-portuari.

Partírem molt abans de l'alba per arribar a temps al vol des de Girona, per trobar l'aeroport estibat de gent als terres, seients i butaques amb el seu equipatge. A les pantalles informatives, la terrorífica imatge que ens ha bombardejat durant aquests dies a la premsa: Canceled per tot.

Decidírem anar en bus fins a Barcelona, per provar sort a El Prat. Mestre Xurí, cridant una gentada per telèfon per intentar gestionar dos bitllets de tornada, s'assabentà 10 minuts abans d'arribar a l'Estació Intermodal que El Prat també estava tancat. Només quedava l'opció marítima, ens adreçarem al Port. 

Totes les oficines de les navilieres eren tancades, així que férem reserva online. Passàrem les hores com bonament poguérem i a la tarda quan tornàrem a l'oficina, l'administrativa que era a la finestreta per confirmar/treure els bitllets, ens informà molt amablement que havíem fet reserves pel 20 en lloc de per dia 18 com ens pensàvem nosaltres. Però que com a cas excepcional, s'estava acomodant (aquesta paraula, aquí no té cap sentit) la gent a la cafeteria, si nosaltres hi accedíem.

Un cop embarcats i mal asseguts a una cadira de braços de cafeteria, intentàrem cercar un lloc on estirar-mos, encara que mal dormissim unes hores. La nostra sort venia després, ja que trobant-nos estirats a la vora de l'oficina a bord, entraren diferents membres de la junta directiva de Sa Xerxa de Teatre Infantil i Juvenil de Mallorca, entre ells Jaume Gomila, que ens oferiren acompanyar-los als camarots, on els quedaven llocs buits.  El descans fóu agraidíssim després de tant de tràfec.

 

Des d'aquest humil racó dels GdM, agraïr als Randellaires l'acollida que ens donaren, especialment César, Jesús i Eva. I com no, agraïr a Jaume Gomila i als membres de Sa Xerxa, que ens pescassin tan oportunament.

Article de Miquel Sbert, publicat a la revista Lluc "El preu del mÓnec. La glosa: el text en el context"

maciaferrer | 21 Abril, 2010 08:05

EL PREU DEL MÀNEC.

LA GLOSA: EL TEXT EN EL CONTEXTMiquel Sbert i Garau
Així com s’ha afirmat que el refrany és un “acte de parla”i en el qual intervenen elements diversos que posen en relació significats, convencions i intencions en contextos concrets i necessiten ser contextualitzats per manifestar la seva força il·locutòria”, en el camp de la poesia oral improvisada, el paper del context no és tan imperatiu, però sí que gaudeix d’una gran importància.

Més enllà del text, alguns investigadors de l’oralitat en vers han remarcat que consideren el context “una font de recursos de primer ordre” i excloure o menystenir aquests factors “no és altra cosa que adulterar la naturalesa mateixa de l’objecte”ii. També fan la distinció, dins el context, d’aspectes “cotextuals” (el “vers”, la intervenció, l’actuació, el corpus de versos i les referències compartides com són els valors i les creences) i els “situacionals” (l’actuació, el lloc i la data, el motiu i els intervinents: improvisador, públic, oients). La conclusió és que, en poesia oral improvisada, emissor i receptor formen part de la situació, hi són immersos. (Segueix)

Glosada a Son Ferriol, el proper 24 d'abril a les 18:30h

maciaferrer | 14 Abril, 2010 12:14

La barriada de Son Ferriol celebra la seva Fira Agrícola i Ramadera el proper diumenge 25 d'abril, i la revetla tendrà com a acte principal una glosada a càrrec dels Glosadors de Mallorca, a la Plaça de l'Esglèsia. L'acte, presentat per Felip Munar i patrocinat per l'Ajuntament de Palma, comptarà amb Blai Salom, Miquel Cano garvinyet, Rafel Roig carritxoner, Mateu Xurí i Joan Planisi.

 

Visitau "Resums de programació mensual":

 

http://glosadorsdemallorca.balearweb.net/post/81663

1 2 3  SegŘent»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb