Glosadors de Mallorca

Glosa compartida i d'alt nivell a Sant Joan

maciaferrer | 29 Marš, 2010 16:58

El passat divendres 26, tenia lloc al Bar 3 2 de Sant Joan un combat de picat que en contenia dos. L'Esdeveniment era organitzat per la Casa Museu del Pare Ginard de Sant Joan i l'Associació Cultural Glosadors de Mallorca.

Després de la preceptiva presentació del professor de Cultura Popular Felip Munar i Munar, començaren a escalfar motors i  públic els glosadors de Mallorca, Pere Joan Munar "Pomer" i Toni Viver "Mostel". S'increparen de valent tot aprofitant per als atacs les circumstàncies polítiques i processals que ens envolten (i que actualment són tan difícils de separar, l'una de l'altra).

Quan estaven al punt sagnant de la controvèrsia, el presentador i director del cronograma de l'esdeveniment els interrompé per donar pas a una taringa de glosadors que es trobaven entre el públic i que en feren dues per hom. Aquests, eren: Joan Nigorra, Jaume Juan "Toledo", Mateu "Xurí", Maribel Servera i Antònia "Pipiu". Cal fer menció especial a la emocionant i emocionada glosa de Jaume Juan, recuperat d'una llarga convalescència.

Després d'aquesta breu aparició, els glosadors menorquins Joan Moll i Esteve Barceló "Verderol", amb l'acompanyament de "Pele", feren un combat d'altura amb una qualitat preuadíssima pel públic assistent, que els aplaudí de valent.

La cirereta de l'acte, la posà la fussió entre els dos estils; Primer un combat entre Joan Moll i Pere Joan "Pomer", amb força i coentor venint dels dos contrincants, cadasqú fidel al seu estil (com a anècdota l'encert del prèstec del guitarrista per part del glosador mallorquí). I després d'aquest afarrissat combat, els dos restants, Toni Viver "Mostel" i Esteve Barceló "Verderol" es caçaren mutuament i en glosa.

 

En conclusió una jornada glosadora rodona pels afortunats que la poguérem veure. Que es repeteixi prest.

 

Gloses Compartides a Sant Joan, el proper divendres 26 de Marš

maciaferrer | 23 Marš, 2010 09:52

La Casa Museu del Pare Ginard de Sant Joan organitza una vetlada de glosa al Bar 3 2 del Carrer Major del poble, el proper divendres a les 20h. Hi participaran dos glosadors menorquins: Esteve Barceló "Verderol" i Joan Moll, acompanyats per la guiterra d'Ismael Moll "Pele" i dos Glosadors de Mallorca: Pere Joan Munar i Toni Viver "Mostel". Presentarà Felip Munar i Munar.

 

Visitau "Resums de programació mensual":

 

http://glosadorsdemallorca.balearweb.net/post/81662

Recital poŔtic a Ca'n Font de Sineu, el proper 20 de marš

maciaferrer | 17 Marš, 2010 08:29


Recital poètic al celler can Font de Sineu.
Recitaran poemes d'autors catalans, valencians i balears Imma Villalonga i el Glosador de Mallorca Pere Joan Munar.
Musicarà Damià Tejedor.
 
Preu sopar i vetlada: 18 euros més begudes.
 
Reserves al 676 475 682
 

Sopar i glosada a Son Negre, el proper 27 de marš a les 21h

maciaferrer | 16 Marš, 2010 13:26

El llogaret felanitxer de Son Negre serà l'escenari per una pa amb oliada popular que acabarà amb glosa. Al combat de picat hi participaran els Glosadors de Mallorca: Blai Salom, Rafel Roig i Macià Ferrer.

 

Visitau la programació del mes de març, clicant al següent enllaç:

 

http://glosadorsdemallorca.balearweb.net/post/81662

Article de Miquel Sbert, publicat a la revista Lluc, num781

maciaferrer | 16 Marš, 2010 12:51

 

POESIA ORAL: TRADICIÓ, EVOLUCIÓ? QUATRE NOTES.

 

Miquel Sbert i Garau

Era el dia 29 de desembre de 2007 i les associacions Cor de Carxofa, Canonge de Santa Cirga, Soca de Mots i Cantadors i versadors de Cant Valencià d'Estil organitzaven una “gira” de cançó improvisada per cafès i locals de la Ciutat de Mallorcai. L’any següent, el 27 de desembre, aquest cop amb l’organització de “Glosadors de Mallorca,” repetien “la Marató” de gloses de més de dotze hores de durada. La presència activa de glosadors mallorquins i menorquins, amb els dos estils diferents de glosa, d’improvisadors del País valencià, amb el cant d'estil, de cantadors de jotes de terres de l'Ebre, de corrandistes principatins i d’altres improvisadors catalans amb les seves nyacres, garrotins, i cançons de pandero, tot posant en actiu les tonades diverses van suposar una fita rellevant en el ressorgiment actual de la improvisació poètica oral a casa nostra.

i Sbert i Garau, Miquel Llengua de glosador. Notes sobre poesia de tradició oral, Llibres de la Nostra Terra 82, Lleonard Muntaner Editor, Palma, 206-209 i també diari Última Hora, 31.12.2008 (secció “Llengua de glosador”).

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb