Glosadors de Mallorca

Article de Miquel Sbert publicat a "Caramella", el desembre de 2008

maciaferrer | 23 Novembre, 2009 17:15

El malalt de glosa Miquel Sbert col·labora de forma totalment desinteressada amb el Blog dels Glosadors de Mallorca i ens ha obsequiat amb la publicació del present article, ja publicat anteriorment a l'esmentada revista "Caramella". Des de la humil administració d'aquest blog agraïm el seu oferiment i exhortam a qualsevol que en vulgui fer part als GdM i a la resta d'embogits per el tema, a que facin arribar a maciaxer@yahoo.es les seves reflexions/idees, que gustosament publicarem.

 

Emigrants no tremoleu”.

Sobre algunes cançons propagandístiques del segle XIX.

 

Miquel Sbert i Garau

 

Han estat els teòrics bascos que ens han fet observar com la poesia de tradició oral (el bertsolarisme)1 és un gènere més proper a la retòrica que no a la literatura i, tot seguint Aristòtil, entenen aquesta art com la capacitat de persuasió mitjançant l’eloqüència (oral en aquest cas). Recorden que el gènere retòric epidíctic es proposava precisament influir sobre valors i creences de l’auditori. És sabut que la cançó (tant la inclosa en la categoria d’etnopoètica com la popular més mediàtica) ha estat des de sempre un instrument de transmissió de creences, de valors, d’idees... un element, com tants altres d’índole verbal, de manipulació ideològica, religiosa o política. Tant ha servit per difondre els tòpics de les classes dominants (vehicle, per tant de l’alienació dels oprimits, segons la crítica marxista) com d’instrument de protesta i de revolta (la veu del poble que vol alliberar-se del jou dels opressors, per a una altra crítica més idealista).

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb